16. септембар – Светски дан заштите озонског омотача

“Глобална сарадња која штити живот на земљи“

Генерална скупштина УН је 1994. године прогласила 16. септембар Међународним даном очувања озонског омотача, у знак сећања на датум потписивања Монтреалског протокола о супстанцама које оштећују озонски омотач 1987. године (резолуција 49/114).

Основни циљ Монтреалског протокола је заштита озонског омотача предузимањем мера за контролу укупне глобалне производње и потрошње супстанци које га оштећују, са крајњим циљем њиховог елиминисања на основу развоја научних сазнања и технолошких информација. Овим споразумом се земље потписнице обавезују на смањење употребе фреона за 50%. Монтреалски протокол проширен је са  две ревизије, 1990. у Лондону и 1992. у Копенхагену, којима је затражено да се до 2000. из употребе потпуно избаце фреони, халони и други халогенирани угљоводоници. До данас је Монтреалски протокол потписало око 200 земаља, а позитивни ефекти се већ могу уочити па се сматра најуспешнијим међународним договором у области животне средине. Потреба да се прогласи акција за очување озонског омотача настала је као резултат почетка његовог смањења.

Озонски омотач је део Земљине стратосфере који апсорбује већину сунчевог ултраљубичастог зрачења. Садржи већу концентрацију озона од других делова атмосфере, иако је у поређењу са другим гасовима у стратосфери прилично мала. Углавном се налази у доњем делу стратосфере, од око 10 до 22 миљa изнад земље, варирајући у зависности од географског подручија и годишњих доба.Озонски омотач су открили француски физичари Charles Fabri i Henri Buisson 1913. године.

Научници су још 1970. године открили да је слој озонског омотача све “тањи” у области изнад Јужног пола. Ова промена у озонском омотачу означена је као “озонска рупа” и закључено је да на њено повећање утиче присуство неких штетних гасова (нпр. хлорофлуороугљеници,) у атмосфери.Озонска рупа означава део озонског омотача у коме је присуство молекула озона мања од критичне вредности.

Подаци студије која је спроведена  2014. године према препоруци Уједињених нација,показују да  озонски омотач показује знакове задебљања, након што су годинама уочавани само знакови додатних оштећења. Осим тога озонска рупа, забележена на Антарктику престала је да расте. За опоравак озонског омотача је искључиво заслужна политичка одлучност и глобална сарадња свих сегмената друштва  у циљу укидања коришћења гасова који уништавају озон.

Извор:UN enviroment programe; 2022 World Ozone Day: Global Cooperation Protecting Life on Earth www.unep.org/ozonaction/news/news/2022-world-ozone-day-global-cooperation-protecting-life-earth

International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2022; www.sdg.iisd.org/events/international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2022/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs