10. март Свeтски дан бубрега „Здравље бубрега за све“

Светски дан бубрега има за циљ да подигне свест о важности наших бубрега по наше здравље као и да смањимо учесталост бубрежних болести и њихових придружених здравствених проблема.

Хронична болест бубрега је честа и штетна: 1 од 10 одраслих људи широм света је има, а ако се не лечи може бити смртоносна. Док рано откривање омогућава збрињавање и управљање болести како би се спречио морбидитет и морталитет, смртност узрокована болестима бубрега наставља да расте из године у годину и предвиђа се да ће бити 5. водећи узрок смрти до 2040. године. Управни одбор обележавања Светског дана бубрега прогласио је 2022. годину, као годином „Здравље бубрега за све“ и позива све нас да радимо на премошћавању празнина у знању за бољу бригу о бубрезима. Кампања 2022. се фокусира на напоре да се повећа образовање и свест о здрављу бубрега и на смањењу великог јаза у знању о хроничним бубрежним болестима на свим нивоима бриге о бубрезима.

Дијабетес и високи крвни притисак су кључни фактори ризика за настанак хроничне болести бубрега. Веома је важно да се подстакне систематски скрининг свих пацијената са дијабетесом и хипертензијом на хроничне болести бубрега

-Неопходно је интезивирати превентивно понашање.

-Едукација медицинских радника је важна за њихову кључну улогу у откривању и смањењу ризика од хроничних болести бубрега, посебно у популацији високог ризика. Наглашава се важна улогу локалних и националних здравствених органа у контроли епидемије хроничних болести бубрега.

Шта је хронична болест бубрега?

Хронична болест бубрега  је прогресивни губитак функције бубрега током периода од неколико месеци или година. Када функција бубрега падне испод одређене тачке, долази до отказивања бубрега.

Шта не треба заборавити:

У почетном стадијуму хронична болест бубрега нема знакове или симптоме.

Хронична болест бубрега обично не нестаје.

Болест бубрега се може лечити. Што раније сазнате да је имате, веће су ваше шансе да добијете ефикасан третман.

Тестови крви и урина се користе за проверу болести бубрега.

Болест бубрега може напредовати до момента престанка рада  бубрега.

Болести бубрега су честе, штетне и често се лече

Између 8 и 10% одрасле популације има неки облик оштећења бубрега, а сваке године милиони прерано умру од компликација повезаних са хроничном бубрежном болешћу.

Извор: World kidney day; Chronic kidney disease; www.worldkidneyday.org/facts/chronic-kidney-disease/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs