14 – 20. март Светска недеља свести о соли

„Промени навику“

Светска недеља свести о соли има за циљ да подстакне примену интервенција заснованих на доказима за смањење потрошње соли у популацији како би се заштитило кардиоваскуларно здравље. Светска недеља свести о соли 2022. године одржава се од 14. до 20. марта и осветлиће једноставан, али ефикасан приступ који сви можемо да предузмемо да побољшамо своје здравље – одбацивањем навике додавања соли! Већ неко време знамо да превише соли може штетити нашем здрављу, што доводи до непотребних смрти од срчаних и можданих удара. Смањење соли  је прихваћено на глобалном нивоу као исплатива стратегија за побољшање јавног здравља. Модел смањења соли у Великој Британији инспирисао је свет, тако да данас више од 90 земаља у свету је увело неки облик политике смањења соли. Овакве акције су усмерене првенствено на прехрамбену индустрију из разлога што три четвртине соли која се унесе у организам сваког дана, је већ упакованој у припремљеној индустријској храни. Такву количину соли не може да уклони потрошач, тако да није једноставно само рећи људима да додају мање соли у намирнице које употребљавају. Индустријски припремљене намирнице имају количине соли које не могу да се накнадно избаце.

Ове године обележавање недеље подизања свести о соли има за циљ да тражи од прехрамбене индустрије да се ослободи своје навике пресољавања намирница, како бисмо сви могли да живимо дуже и здравије.

Извор:

WASHH; World action on salt sugar and health; www.worldactiononsalt.com/awarenessweek/salt-awareness-week/world-salt-awareness-week-2022/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs