9.март Светски дан панике

Дан панике је неформални празник који се слави сваке године 9. марта. Паника је веома непријатан осећај који може довести до тужних, тешких и застрашујућих последица. Масовна паника која се јавља током јавних догађаја често доводи до повреда, па чак и смрти. Зато у стресним ситуацијама људи треба да покушавају да остану мирни и дубоко удахну како би спречили напад паникe.

Паника (панично стање) је облик интензивног страха од изненадне опасности; често укључује моторику која омогућује бег из опасне ситуације. У западним земљама процењује се да их доживљава свака 10-та особа. Један од разлога за пораст њихове учесталости је то што данас људи спремније признају да су жртве панике. Други разлог је све бржи темпо живота, због кога је све већа изложеност стресу. Узроци су различити од особе до особе. Понекад је довољан само један трауматски доживљај у детињству, који онда покреће напад панике увек када се особа нађе у сличним околностима.

Као један од циљева обележавања овог датума јесте и   побољшавање техника суочавања са паником и начина како да помогнемо људима који имају напад панике. Сваком од нас би ове вештине могле добро доћи у одређеним ситуацијама.

 

Извор: World panic day; www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/world-panic-day-2022/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs