15. јун – Светски дан свести о злостављању старијих особа

„Затварање круга: Решавање родно заснованог насиља  у политици старијих особа, законима и одговорима заснованим на доказима“

Светски дан свести о злостављању старијих особа се сваке године обележава 15. јуна. Званично га је признала Генерална скупштина Уједињених нација у својој резолуцији 66/127, децембра 2011. године, на захтев Међународне мреже за превенцију злостављања старијих особа (ИНПЕА). Тема oбележавања ове године носи назив: „Затварање круга: Решавање родно заснованог насиља  у политици старијих особа, законима и одговорима заснованим на доказима“.

Злостављање старијих може се дефинисати као „један или поновљени чин, или недостатак одговарајуће акције, који се дешава у било којој вези у којој постоји очекивање поверења које узрокује штету или узнемиреност старијој особи“. То је глобално социјално питање које утиче на здравље и људска права милиона старијих особа широм света и питање које заслужује пажњу Међународне заједнице. Овај озбиљан друштвени проблем донедавно је био скривен од јавности и сматран је углавном приватном ствари. Чак и данас, злостављање старијих и даље је табу, углавном потцењено и игнорисано од стране друштава широм света. Међутим, гомилају се докази који указују на то да је злостављање старијих важан проблем јавног здравља и друштва.

Злостављање старијих је проблем који постоји како у земљама у развоју тако и у развијеним земљама, али се обично премало пријављује. Из здравствене и социјалне перспективе, осим ако и сектори примарне здравствене заштите и социјалних услуга нису добро опремљени да идентификују и баве се проблемом, злостављање старијих ће и даље бити недовољно дијагностиковано и занемарено.

Циљ обележавања овог датума јесте да се  подигне свест грађана о важности бриге према старијим особама  и да се укаже на потребу заштите старијих особа. Задатак свих нас  је да будемо уз њих и заштитимо их од физичког и вербалног злостављања, од занемаривања и финансијског искоришћавања.

 

Извор:World Helath Organization (WHO); World Elder Abuse Awareness Day; https://www.un.org/development/desa/ageing/world-elder-abuse-awareness-day.html

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs