Електронске цигарете-Корист или ризик по здравље?

У марту месецу који је посвећен борби против малигних болести Завод за јавно здравље Шабац ће на свом сајту и друштвеним мрежама објавити серију текстова о скривеним ризицима по здравље популације.

Употреба дувана је водећи узрок смрти у свету који се може превенирати. Процена Светске здравствене организације (СЗО) је да због употребе дувана годишње у свету умре седам милиона људи. Подаци показују да ће број смртних случајева повезаних са дуваном у 2030. години достићи 8,3 милиона. Сви облици употребе дувана су штетни, укључујући и е-цигарете.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) електронске цигарете су штетне као и сви други дувански производи, упркос томе што их дуванска индустрија рекламира као мање штетне или као средство за одвикавање од пушења. Е-цигарете су уређаји који загревају течност и претварају је у аеросол који корисник удише. Течност обично садржи никотин и арому као и друге адитиве. Е-цигарете долазе у разним облицима и величинама. Већина има батерију, грејни елемент и место за држање течности. Изглед  е-цигарета је дизајниран тако да привлачи пажњу корисника тако да могу да имају  изглед  као обичне цигарете, цигаре или луле док неке подсећају на оловке, УСБ стикове и друге свакодневне предмете. Употреба е-цигарете се понекад назива “вапинг”. На тржишту постоји огроман број различитих уређаја за „вапинг“, а још већи број различитих хемикалија (у облику е-сока) које се могу користити у њима, укључујући и оне које корисници понекад сами додају.

Ризици употребе е-цигарета:

Аеросол за е-цигарете генерално садржи мање токсичних хемикалија од смртоносне мешавине од 7000 хемикалија у диму из обичних цигарета. Међутим, аеросол за е-цигарете није безопасан. Може да садржи штетне и потенцијално штетне супстанце, укључујући никотин, тешке метале попут олова, испарљива органска једињења и агенсе који изазивају рак.

Никотин изазива велику зависност, токсичан је за фетус у развоју, може штетити развоју мозга (адолесцената и млађих одраслих), који се наставља од раних до средине двадесетих година. Никотин је опасан по здравље одраслих,трудница и беба у развоју. Иако могући дугорочни здравствени ефекти е-цигарета још нису јасно дефинисани, 2019. године било је извештаја о озбиљној болести плућа код неких људи који користе е-цигарете или друге уређаје за е-цигарете. Симптоми који су се јавили су били: кашаљ, отежано дисање или бол у грудима, мучнина, повраћање или дијареја, умор, грозница или губитак тежине. Неки случајеви су били довољно тешки да захтевају болничко лечење, а забележени су и смртни исходи. Међутим, још није јасно да ли су сви ови случајеви имали исти узрок. Многе болести и симптоми  су се јавили код људи који су пријавили да користе модификоване уређаје који садрже ТХЦ – тетрахидроканабинол (активна материја у марихуани), као и витамин Е ацетат.

Е-цигарете могу изазвати и нежељене механичке  повреде. Неисправне батерије за е-цигарете могу да изазову пожаре и експлозије, од којих су неке довеле до озбиљних повреда. Већина експлозија догодила се приликом пуњења батерија е-цигарета. Забележена су и тровања код деце и одраслих гутањем, удисањем или упијањем течности е-цигарете кроз кожу или очи.

Могу ли е-цигарете помоћи одраслима да престану да  пуше цигарете?

Е-цигарете тренутно нису одобрене од стране ФДА (Америчка агенције за храну и лекове) као помоћно средство за престанак пушења. Већина одраслих корисника е-цигарета не престаје да пуши цигарете и уместо тога наставља да користи оба производа (познато као „двострука употреба“). Двострука употреба није ефикасан начин да заштитите своје здравље, било да користите е-цигарете, бездимни дуван или друге дуванске производе поред обичних цигарета. Пушење чак и неколико цигарета дневно може бити опасно, јер дувански производи и е-цигарете представљају ризик по здравље, а најсигурнији приступ је њихово не конзумирање.

Е-цигарете и млади:

Е-цигарете су веома популарне међу младима. Њихова употреба је драматично порасла у последњих пет година. Данас више средњошколаца користи електронске цигарете него обичне цигарете. Употреба е-цигарета је већа међу средњошколцима него одраслима. Е-цигарете нису безбедне за младе људе. Без обзира на то како се испоручује, никотин је штетан за младе и млађе одрасле особе. Адолесцентске године су веома важан период развоја мозга, који почиње током раста фетуса у материци и наставља се кроз детињство све до 25 године. Изложеност никотину током адолесценције и млађег одраслог доба може изазвати зависност и штетити мозгу у развоју. Постоји све већи број доказа да адолесценти који никада нису пушили и који започну са коришћењем  електричних цигарета, удвостручују своје шансе да почну да користе класичне цигарете у каснијем периоду у животу.

Употреба електронских цигарета код младих у Србији:

У Републици Србији 2017. години је спроведено Глобално истраживање употребе дувана код младих од 13–15 година. Ово истраживање употребе дувана код младих је студија пресека на репрезентативном узорку свих школа у Србији у разредима које похађају ученици стари 13–15 године. Резултати су показали да 7,6% дечака, 4,8% девојчица, укупно 6,2% ученика овог узраста користи електронске цигарете.

За дуван се може рећи да је једини производ који убија половину својих корисника. Постоји снажна веза између пушења и кардиоваскуларних болести, као и између пушења и рака. Одлука је на вама, што пре одустанете од употребе дувана и дуванских производа, брже ће се ваше тело опоравити и поправити. Иако још много тога треба да се научи о добробитима за јавно здравље и/или последицама употребе електричних цигарета, њихов експоненцијални раст последњих година, укључујући њихово брзо прихватање међу младима, јасно ставља до знања да креатори политике морају брзо да делују. Усвајање праве комбинације политика биће од кључног значаја за минимизирање потенцијалних ризика по јавно здравље уз максимизирање потенцијалних користи.

 

Литература:

–  Center for disease  control and prevention; About Electronic Cigarettes (E-Cigarettes); www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/about-e-cigarettes.html

– WHO; E-cigarettes are harmful to health; www.who.int/news/item/05-02-2020-e-cigarettes-are-harmful-to-health

 – American Cancer Society; Health Risks of E-cigarettes; www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/health-risks-of-tobacco/health-risks-of-e-cigarettes.html

–  Center for desease control and prevention; Quick Facts on the Risks of E-cigarettes for Kids, Teens, and Young Adults; www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/Quick-Facts-on-the-Risks-of-E-cigarettes-for-Kids-Teens-and-Young-Adults.html

–   ИЗЈЗ Србије; Глобално истраживање употребе дувана  међу младима 13-15 година у Србији 2017. години; www.batut.org.rs/index.php?content=1678
Frank J. Chaloupka, PhD; Tobacco Control Policy and Electronic Cigarettes; www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142069/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs