Kretanje tuberkuloze od 2005 do 2014. godine u Mačvanskom okrugu

Iako je Bacil tuberkuloze otkriven pre više od 120 godina i pronađeni lekovi za lečenje ove bolesti, tuberkuloza je nažalost ponovo poprimila razmere epidemije. Ima je više nego pre 100 godina i više nego ikad pre u istoriji čovečanstva. Najveći broj obolelih živi u Africi, jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi (prvenstveno zbog  koepidemije sa HIV infekcijom). U Evropi su proglašene epidemije u Rumuniji, Rusiji, a Bugarska, Bosna, imaju visok rizik od epidemije. Tuberkuloza je indikator o stanju zdravlja nacije. Mačvanski okrug je po broju obolelih od tuberkuloze do sada bio pri vrhu u Srbiji.

        Kod 90% inficiranih Bacilom tuberkuloze infekcija se nikada klinički ne ispolji. Ne lečeni pacijent sa aktivnom tuberkulozom u toku jedne godine inficira 10-15 ljudi  u svojoj okolini. Odojčad nezaštićena BCG vakcinom su veoma osetljiva na infekciju TBC. Očekuje se da će preko 300 miliona ljudi biti inficirano Bacilim tuberkuloze u toku ove decenije. Do povećanja broja  obolelih ne dolazi samo zbog kontakta i socio-ekonomskih uslova života, već i zbog velikog broja rizikofaktora (rezistencija, koinfekcija sa HIV-om, malignitet, dijabet, pušenje, narkomanija, gojaznost, kolektivni smeštaj…).

        Uloga Zavoda za javno zdaravlje Šabac je u kontroli tuberkuloze je u praćenju kretanja oboljevanja i u  edukaciji stanovništva u Mačvanskom okrugu. Učestvovali smo u realizaciji Programa “Kontrola tuberkuloze u Srbiji kroz sprovođenje strategije direktno opservirane terapije i obuhvat rizičnih populacionih grupa”, prema smernicama i dinamici koju je definisala SZO, a koji je finansirao Global fond.

Tokom 2014.godine u Mačvanskom okrugu je došlo do smanjenja broja obolelih od svih oblika tuberkuloze u odnosu na 2005.godinu – 186 obolelih (incidenca 56,44%ooo); 2014.godine – 50 obolelih (incidenca 16,72%ooo). Od plućne tuberkuloze 2014.godin obolelo je 46 osoba. Najviše obolelih bilo je u opštinama Ljubovija, Loznica, Šabac – najvieća incidenca u Ljuboviji 34,55%ooo. Tokom 2014.godine od TBC je umrla jedna osoba ženskog pola starosti preko 60 godina sa teritorije opštine Ljubovije.

Na tuberkulozu treba posumnjati ukoliko se javi kašalj koji traje duže od tri nedelje, blago povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak telesne težine, malaksalost, iskašljavanje krvi. Tuberkuloza se uspešno leči, a veoma je važno pridržavati se saveta lekara sve do kraja lečenja.

U cilju suzbijanja tuberkuloze i smanjenja broja obolelih treba se pridržavati opštih mera prevencije: pravilna ishrana, fizička aktivnost, mere lične higijene, higijena domaćinstva, dovoljno odmora, provetravanje prostorija, ako kašljete-zaštitite druge.

.

Grafikoni – Kretanje tuberkuloze 2005-2014. godine na Mačvanskom okrugu

.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                                                                            dr Dragana Radojičić

                                                                                                             spec. epidemiologije

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs